Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Vlaams parlementslid Ine Tombeur bezoekt maatwerkbedrijf Blankendale
Tienen, 6 december 2024 – Ine Tombeur, verkozen in het Vlaams parlement sinds 9 juni 2024 en voormalig schepen van sociale zaken in Tienen, bracht vandaag een werkbezoek aan maatwerkbedrijf Blankendale. Met de krapte op de arbeidsmarkt onderstreept Tombeur het belang van het inzetten van elk talent en het creëren van duurzame kansen voor iedereen.
Samenwerking
Tombeur, sinds lid kort van de commissie sociale economie in het Vlaams Parlement, benadrukte tijdens haar bezoek het belang van samenwerking met de sector van de sociale economie om een duidelijk beeld te krijgen van wat goed werkt en welke uitdagingen nog aangepakt moeten worden. “Ik geloof sterk in de sociale economie en het investeren in mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat over het creëren van kansen om iedereen zoveel mogelijk mee te krijgen. Maatwerkbedrijven spelen hierin net een cruciale rol. Het is belangrijk om te begrijpen waar de noden liggen en hoe we deze sector verder kunnen versterken.,” aldus Tombeur.
Sterke band met Tienen
Met dit bezoek zet Tombeur haar eerste stappen als parlementslid om de sociale economie verder op de kaart te zetten en de groei en inclusiviteit van deze sector te waarborgen. Niet onlogisch dat ze dan start met haar bezoeken in Tienen, bij Blankedale. Ook als schepen werkte ze al met hen, weliswaar om mensen te activeren. Nu bekijkt ze het ook aan de kant van de maatwerkbedrijven zelf en tracht ze deze mee te versterken.
Sneller indiceren voor continuïteit
De werkzaamheidsgraad van personen met een arbeidshandicap of -beperking is amper 47,3 procent. Dat staat in schril contrast met de algemene werkzaamheidsgraad van bijna 77 procent in Vlaanderen. Als we iedereen aan het werk willen en alle talenten willen benutten, moeten we ons in het bijzonder ook richten op deze personen. Over het algemeen, zit het collectief maatwerk goed in elkaar, maar toch zijn er een aantal aandachtspunten, zoals het indiceringsproces. Dit proces bepaalt wie toegang krijgt tot een job in een maatwerkbedrijf, maar wordt vaak als te traag en complex ervaren.
“Ik hoor heel duidelijk bij de maatwerkbedrijven dat dit proces anders en vooral sneller moet. Bevoegd minister Hilde Crevits beloofde tijdens de bespreking van de beleidsnota om dit proces prioritair onder de loep te nemen en bij te sturen, ook bij minister van werk Zuhal Demir hoorde ik hetzelfde signaal. Om de continuïteit van de sector te waarborgen, moet het indiceringsproces sneller en efficiënter verlopen,” stelt Tombeur vast. “Wat ook positief is dat er een groeipad van 1000 extra plaatsen voor maatwerkers voorzien is deze legislatuur, waarvan er in 2025 al 200 worden voorzien.”
Individueel maatwerk als sleutel tot succes
Naast het versterken van het indiceringsproces, benadrukte Tombeur ook het belang van individueel maatwerk, wat in juli 2023 van start ging. Sindsdien zouden er al 6800 premies zijn goedgekeurd. “Wij geloven in het individueel maatwerk. Het is een ideaal instrument om de kloof tussen de sociale en de reguliere economie te dichten. Werkgevers krijgen daarmee de mogelijkheid om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te geven. Iedereen heeft unieke noden en talenten. Het is cruciaal dat werkgevers worden gesensibiliseerd over het potentieel van maatwerkers en hoe zij een meerwaarde kunnen betekenen voor hun organisatie.” besluit Tombeur.